{ "title": "Yavru Kedi Bakımı", "image": "https://www.kediler.gen.tr/images/yavru-kedi-bakimi.jpg", "date": "19.01.2024 09:50:59", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Yavru kedi bakımı, evde kolayca üstesinden gelebileceğiniz bir uğraştır. Kediler doğuştan içgüdüsel olarak tuvalet eğitimleri olan evcil hayvanlardır. Bu nedenle evde kolayca beslenebilirler. Yapı itibarıyla meraklı, sahibine düşkün ve sıcakkanlı olurlar. Yavru kedi bakımı sanıldığı kadar zor olmaz. Bir süre sonra sizde bundan hoşlanmaya başlarsınız. Oldukça oyuncu yapıları olduğu için, kedilerin bir özelliği de sahiplerinin yaptığı her şeyi tekrar ederler. Üstelik kediler bir süre sonra evi sahiplenir, sahibini ise bir misafir olarak kabul eder. Yavru bir kedi bakmayı düşündüğünüzde, bunları aklınızdan çıkarmamalısınız.

Yavru kedi bakmanız için öncelikle kedinin 2-2,5 aylık olması gerekir. Çünkü bu sürece kadar kediler anne sütüyle beslenmelidir. Daha önce yavru kediyi bakmaya kalkışırsanız, henüz bağışıklık sistemi gelişmediğinden, çok sıkıntılar yaşayabilirsiniz. En küçük bir etkende kediniz hastalanabilir. Sürekli olarak veterinerden çıkmazsınız. Üstelik kedinizi kaybedebilirsiniz.

2-2,5 aylık yavru bir kedinin bakımına karar verdiyseniz, öncelikle onu bir veterinere götürerek muayene ettirmeli ve iç dış parazit aşılarını yaptırmalısınız. Bu parazit aşıları bir ay sonra yeniden tekrarlanır. Veterineriniz size kediniz için bir aşı programı sunacaktır. Bu tarihlere dikkat ederek, kedinizin aşılarını mutlaka yaptırın. Aynı evde yaşayacağınız yavru kedinizle sağlıklı bir ortam oluşturmanız açısından bu çok önemlidir.

Yavru kedi için ihtiyacınız olan malzemeleri de edinmelisiniz. Öncelikle kedinin tuvalet eğitimi olduğundan, fazla zorlanmazsınız. Zaten annesi yavruya doğduğu andan itibaren bu eğitimi vermiştir. Size bir kedi tuvalet ve kedi kumu gerekecek. Kediniz henüz küçük olduğundan, kedi tuvaletinin kenarları fazla yüksek olmamalıdır. İçinde kullanacağınız kedi kumunun da türleri vardır. Bunlar silica kedi kumu, topaklanan kum, gibi türlerdir. Silica kedi kumu kokuyu emdiğinden kedi sahipleri tarafından daha fazla tercih edilir. Ancak en sağlıklı kedi kumu topaklanan denen türdür. Dilerseniz bunun da parfümlüsünü alarak koku sorununu çözebilirsiniz. Topaklanan kedi kumu ince taneli ve kalın taneli olarak iki türdür. İstediğinizi seçebilirsiniz. Tavsiyemiz ince taneli almanız yönündedir. Çünkü kediniz yavru olduğundan, patilerini acıtmayacaktır. Kediniz henüz yavru olduğundan, kedi tuvaletine uygun miktarda kumu koyun. Bir de kumu temizlemeniz için kedi küreği almayı unutmayın. Bununla düzenli olarak her gün temizlik yapmalısınız. Kedi tuvaletini evinizin en uygun köşesine yerleştirin. Merak etmeyin kedinize bunu gösterdikten sonra, tuvaletini her zaman bulur. Kapalı bir kapının ardında olmadıktan sonra, yavru kedinizde tuvalet sorunu yaşamazsınız. Sadece kedinizin psikolojik sorunları olduğunda, hasta olduğunda tuvaletini dışarı yapacağını söyleyebiliriz.

Bu aşamayı hallettikten sonra kedinizin beslenmesi için mamayı almalısınız. Yavru kedilere uygun olan bir kuru mama almalısınız. Dişleri henüz randımanlı olmadığından, yavru kedi maması almaya özen gösterin. İsterseniz yavru kedi konservesi de alarak, henüz anne sütünden ayrılmış olan kedinizi mamayla beslenmeye daha kolay alıştırabilirsiniz. İhtiyacınız olan mama kabını ve su kabını da aldıktan sonra, beslenmeyle ilgili ihtiyaçlarınız tamamlanmış olur. Yavru kedinize her zaman taze su vermeye özen gösterin. Özellikle mama yediğinde suyu daima yanında olsun. Yavru olduğu için, mamayı sık ve az vermeye özen gösterin.

Yavru kedinin beslenme ve tuvalet ihtiyaçlarını tamamladıktan sonra, artık evi keşfetmesi için onu rahat bırakabilirsiniz. Her yeri iyice öğrensin. Kedilerin en önemli özelliği tırnaklarını törpüleme ihtiyacı duymalarıdır. Bunu yapması için, hazır satılan tırmalama tahtalarından alabilirsiniz. Buna yavruyken alışırsa, evinizdeki eşyaları da tırmalamaz. Bunu zaten zarar verme amacıyla yapmaz. Sadece tırnaklarını törpülemek ister. Çünkü bunu yapmazsa, tırnakları oldukça uzar. Gerekirse tırnaklarını kesmek için bir kedi tırnak makası alabilirsiniz. Bunu kendiniz yapamazsanız, veterineriniz kedinin tırnakları keser. Kedinizin tüylerini düzenli olarak taramak için, bir de fırça edinmelisiniz. Buna özel üretilmiş kedi fırçaları vardır. Bunu düzenli kullandığınızda, yavru kedinin tüyleri de dökülmez. Gördüğünüz gibi yavru kedi bakımı oldukça kolay. Malzemeleri doğru aldığınızda evinizde size yarenlik edecek bir dostunuz olacaktır.
" } ] }