{ "title": "Kedilerde Kusma", "image": "https://www.kediler.gen.tr/images/kedilerde-kusma.jpg", "date": "21.01.2024 04:45:29", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kedilerde kusma, kedilerin farklı nedenlerle maruz kaldığı bir sorundur. Kusma midenin içeriğinin oldukça güçlü şekilde boşaltılmasıdır. Bunun nedenleri arasında yabancı bir cismin yutulmasından, kanser türlerine kadar etkenler olabilir. Kusma beyinde bulunan ve kusma merkezi olarak tanımlanan merkezden gönderilen uyarı sinyaliyle gerçekleşir. Normalde vücudun bir savunma mekanizması sayılabilir. Vücuttan yabancı bir cismin dışarıya atılmasını, toksik maddelerin uzaklaştırılmasını sağlayarak, bazı durumlarda yaşamsal açıdan kurtarıcı olabilir. Kedilerde kusma olayının da nedenleri belirlenmelidir.

Kedilerde kusma neden olur?

Kedilerde görülen kusma primer ve sekonder olarak iki grupta toplanabilir. Primer nedenler mideyle bağlantılı olur, sekonder nedenlerde mideyle bağlantılı olmayan etkenleri kapsar.

Primer nedenler
Sekonder nedenler
Kedilerde kusma nasıl teşhis edilir?

Kusma hem mide kasılmasıyla olan hem de öğürme olmadan yani mide kasılması olmadan pasif olarak ortaya çıkabilir. Ancak öğürmenin olmadığı kusma klinik olarak kusma sayılmaz. Bu nedenle kedilerde kusma olayının veteriner tarafından teşhis edilmesi önemlidir. Buna göre bir tedavi seçeneği belirlenecektir. Kedinin yaşı, cinsiyeti ve türü tanıda göz önüne alınır. İştah değişimleri, ilaç kullanımı, kilo kaybı, yemekten sonra kusmanın olması gibi etkenlerde değerlendirilir. Bunun yanında dışkı, idrar ve kan testleri yapılabilir. Gerekli görülürse röntgen ile abdominal ultrason tetkiki yapılır. Kusma içeriği incelenir. Mide ve bağırsak sorunu şüphesi olursa, endoskopik muayene yapılabilir. Bunlara göre kusmanın neden kaynaklandığı belirlenebilir.

Kedilerde kusma tedavisi nasıl yapılır?

Kedilerde uzun süre devam eden kusma dehidrasyon nedeni olabilir. Bu kedilerde acil olarak kaybolan mineral ve sıvının yerine konması gerekir. Genellikle kusmanın kontrol altına alınması gerekir. Kusmanın nedenine göre bir tedavi yolu izlenir. Eğer gıda alerjisinden bir kusma oluyorsa, buna uygun şekilde kedilere diyet mamalar önerilir. Mide kanseri gibi etkenler bulunuyorsa, kemoterapi, cerrahi girişim uygulanabilir. Kusma kedilerde bazı şeylerin yolunda gitmediğini anlatır. Bu nedenle kedi sahipleri ilk aşamada kedilerine verdikleri su ve mamayı kaldırarak, kusmanın yemekten kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemelidir. Bu bulgular tedavide bile faydalı olabilir.
" } ] }