{ "title": "Kedilerde Kuduz", "image": "https://www.kediler.gen.tr/images/kedilerde-kuduz.jpg", "date": "19.01.2024 15:55:56", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Kedilerde kuduz hastalığının sebebi rabdo virüsüdür ve viral bir hastalık olan kuduz ile kedilerde felç oluşmakta ve kediler gibi tüm sıcakkanlı hayvanlarda ölüme sebep olmaktadır. Diğer adı da Rabies hastalığı olan ve dış ortamda kısa süre içinde ölen kuduz virüsü aynı zamanda, dezenfektanlar ve sıcağa karşı da oldukça dayanıksızdır.

Kuduz hastalığı hayvan ya da insanlara salya ile hasta kedinin ısırması ile veya tırmalama ile geçmektedir. Salya sağlam deriye bulaşması sonucu kuduza sebep olmamakla birlikte yara ve berelere bulaştığı taktirde kuduza sebep olabilmektedir. Kuduz hastalığında kuluçka süresi beyne ne kadar yakın olursa o kadar kısa olmaktadır ayrıca ne kadar virüsün bulaştığına ve virüsün hastalık yapma kabiliyetine göre de değişiklik göstermektedir. Vücuda giren virüs daha sonra ise dolaşım sistemine geçerek, periferal sinirler yolu ile merkezi sisteme ulaşmakta ve burada çoğalıp beyne, beyinden de tükürük bezlerine geçmektedir. Kuduz virüsünün hastalığı bulaştırma özelliği aslında bundan sonra olmaktadır ve virüs vücuda girdikten sonra yaklaşık 3 hafta ile 6 ay arasında hastalık ortaya çıkmaktadır.

Kuduz (Rabies) Hastalığının Belirtileri: Kuduz hastalığının belirtileri dönemlerine göre değişiklik göstermektedir. Birinci dönem kuduz hastalığında belirtiler genellikle iki ya da üç gün sürmektedir, ancak bazen birkaç saat sürdüğü de görülmektedir. Huzursuzluk hali, var olmayan nesnelere miyavlama, kediyi etkileyecek en ufak bir hararette bağırmaya başlaması, göz bebeklerinde genişleme görülmesi ile göz refleksinde yavaşlama ve vücut ısısında hafif olarak görülen artış birinci dönem kuduz hastalığının belirtileridir.

İkinci dönem kuduz hastalığının belirtileri ise 1 gün ile 7 gün arasında görülmektedir. İkinci dönem kuduz hastası kedilerde ses ve ışığa karşı gittikçe aratan bir tepki ve ışıktan korkarak huzursuzlanma gözlenmektedir. Ayrıca, sıra dışı cisimleri yeme eğilimi, canı ya da cansız tüm nesnelere saldırma eğilimi, kaslarda koordinasyon bozukluğu görülmesi ve nöbet geçirme durumu da ikinci dönem kuduz hastalığı belirtileridir.

Son olarak, genelde klinik işaretlerden 2 ile 10 gün arasında başlayıp, 2 ile 4 gün arası süren üçüncü dönem kuduz hastalığında ise kedinin ses tonu değişmekte, yutma güçlüğü çekmesi ile üçüncü göz kapağının aşırı şekilde büyümesi gözlemlenmektedir. Ayrıca, kedinin çenesi aşağı sarkmış, çenesini kapatamaz hale gelmiştir ve aşırı derecede salya akışı gözlemlenmektedir. Üçüncü dönem kuduz hastalığı kafa ve boyun bölgesinde felçler oluşturarak kedinin ölmesi ile sonuçlanmaktadır.

Kuduz (Rabies) Hastalığı Tedavi Yöntemleri: Kuduz hastalığından kurtulabilmek için ilk olarak, tüm kedilerin kuduz aşısı olması ve kuduz şüphesi olan kedilerin karantinada gözlem altında tutulmaları gerekmektedir. Ayrıca kedi saldırıya uğradı ise ve sahibi tarafından kuduz hastalığından şüpheleniliyorsa, kedi sahibinin hemen bir veteriner hekime başvurup kediyi kontrol ettirmesi gerekmektedir. Bu durum diğer tüm hayvanlar için de geçerlidir.
" } ] }