{ "title": "Kedi Yıkama", "image": "https://www.kediler.gen.tr/images/kedi-yikama.jpg", "date": "19.01.2024 21:52:51", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Kedi yıkama işlemi aslında kedi bakımında zor biş işlem olmanın yanı sıra (Malum kediler yıkanmayı pek sevmezler), çok da gerekli olmayan bir işlemdir. Çünkü kediler zaten kendilerini sık sık temizleyen, çok titiz hayvanlardır ve çok aşırı kirli olsalar bile kendi kendilerini 1 ya da 2 gün içerisinde temizleyebilmektedirler. Bunun yanı sıra zaman zaman bu sevimli ve şımarık kediciklerin başına öyle şeyler gelir ki acilen temizlenmesi gerekebilir.

Kedi yıkama işlemi için tırnak makası, havlu ve ortamın ısınmasını sağlayacak soba ya da fan gibi bir şey gerekmektedir. Ayrıca, ıslak kedi çok şirin ve komik görüneceği için yanınızda bir fotoğraf makinesi bulundurmanız da sonra pişman olmamanız açısından iyi olacaktır. Bunun yanı sıra, kedinizin her yıkama sonrası derisinin altındaki yağ tabakasının inceldiğini ve bunun da kedi sağlığını olumsuz yönde etkilediğini bilmeniz gerekmektedir. Özellikle de kediniz henüz bebek ise banyo sonrası çabuk üşütebileceğinden onu sıcak bir ortamda tutmalısınız, aksi taktirde üşüten bebek kedinizin ölüm riski bulunmaktadır. Bu sebeple de henüz yeni doğmuş ya da iki aylıktan küçük kediniz varsa mümkün olduğunca yıkamaktan uzak durmanız faydalı olacaktır. Son olarak, kedinizin tırnaklarını banyo öncesi kesmeniz gerekmektedir ve bu konuda çok hassas davranılmalıdır. Ayrıca, kedinizi yıkayacağınız zaman yanınızda bir arkadaşınızın bulunması da hem sizin hem de kedinizin daha rahat etmesi anlamına gelmektedir.

Sizin gerginliğiniz kedinizde hissedeceğinden, yıkama esnasında gergin olmamalısınız ve durulama işlemine de çok dikkat etmelisiniz. Tıpkı yeni doğmuş bir bebeği yıkar gibi yavaş yavaş ıslatarak, onu ürkütmeden ve sevdiği sözcüklerle yıkama işlemini yapmalısınız. Yıkama esnasında kullandığınız sabun ya da şampuanı iyice temizlemenizin çok önemli olmasının nedeni, kalan sabun artıklarını daha sonra yalayarak zehirlenmesi riskini ortadan kaldırmış olmanızdır.

Banyo sonrası kedinizi ısıtma ve kurulama için fön makinesi kullanmanız da kediciğin sesinden ürkebilmesi bakımından sakıncalı bir yöntemdir. Bu sebeple de fön makinesi kullanmak yerine bir havlu yardımıyla kedinizin çabucak suyunu alıp sıcak bir ortama koymanız daha doğru olacaktır. Daha sonra ise kedinizi ürkütmeden, yavaşça tarama işlemine geçebilirsiniz. Ayrıca, kedinin banyo sonrası üzerine parfüm sıkmak ya da koku sürmek de hem kedilerin bu tür kokuları sevmediği için hem de kedinizin diğer kedilerden uzaklaşmasını engellemek için doğru bir davranış değildir. Şöyle ki, siz kedinize koku sürdüğünüz zaman diğer kediler sizin kedinizden yabancı bir cisimmiş gibi uzak duracaklardır ve bu da kedinizin psikolojisinin bozulmasına sebep olacaktır.
" } ] }