{ "title": "Kedi Yavrusu", "image": "https://www.kediler.gen.tr/images/kedi-yavrusu(1).jpg", "date": "21.01.2024 08:37:44", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Kedi Yavrusu, İlk olarak endişe etmeyin. Endişelenmeniz doğal da olsa bu işi halledeceinize inanmalı ve çaba sarf etmelisiniz. Yavru kediler normalde annelerinden 5 ya da 6 haftalıkken ayrılırlar. Seçme seçeneğiniz olmayabilir. Yani daha ufak bir yavruyla karşı karşıya kalabilirsiniz. İlk olarak yavru kedi sıcak tutulmalıdır. Tüyleri yeni çıkmıştır ve kendini sıcak tutacak kadar tüyü ve yağı yoktur. Sıcak tutmak için en uygun çözüm kedi evi veya kutudur. Kedi evinin içerisinde 3-4 saat aralıklarla havluya sarılmış sıcak su torbası bulundurulmalıdır. Sıcak su torbasının ısının etkisini yitirmemesi için kedi evinin/kutunun üzeri bir battaniye ile örtülmelidir. Bazı kedi arkadaşları ısıtıcı lamba da kullanmaktadır. Fakat ısıtıcı lamba konusunda dikkatli olunması gerekir. Işıktan dolayı rahatsız eder veya yanma, yakma tehlikesi bulunmaktadır.

Sizin ilginize ve sizin verdiğiniz besine öylesine ihtiyacı vardır ki, onu besleme görevine usanmadan devam etmelisiniz. Bu fedakârlık gerektirecektir. Her bebek öyle değil mi? Öksüz yavrunun artık onu besleyecek bir annesi olmadığı için onun ihtiyacı olan besleyici anne sütünü bulmak size düşüyor. Veterinerlerde ve eczanelerde yavru kediler için özel yapılmış olan anne sütü bulunmaktadır. Normal pastörize süt kullanmak uygun değildir. Çünkü anne sütünde yalnızca besleyici maddeler değil yavru kedileri hastalıklara karşı koruyan antibiyotikler içermektedir.

Pastörize süt anne sütü kadar besleyici değillerdir ve antibiyotik koruma içermezler. Fakat hazır bir anne sütü bulamıyorsanız mecburen pastörize süt kullanacaksınız. Fakat pastörize sütü de besleyici duruma getirmelisiniz. 100 gram süte 2 yumurta sarısı, 1 kesme şeker ve 1 çay kaşığı margarin yağı koyabilirsiniz. Eğer hazır anne sütü kullanılacaksa, üzerinde zaten nasıl kullanılacağı anlatılmaktadır. Genellikle su ile karıştırılarak kullanılmaktadır.

Sütü vermek için kedi biberonuna ihtiyacınız var

Kediler için özel biberonlar eczanelerde satılmaktadır. Eğer kedi biberonu bulamıyorsanız iğnesi alınmış şırınga yardımıyla da süt verilebilir. Hazırlanan mama taze olmalı ve bekletilmemelidir. Bazı şanslı öksüz kediler kendilerine süt anne bulabilirler. Fakat bu oldukça zordur. Süt anne ve yavrunun birbirlerini kabul etmeleri gerekir. Kesinlikle süt ısıtılmadan verilmemelidir. Sütün ısısı 30-35 derece kadar olmalıdır. Anne sütü vücut sıcaklığındadır. Sütün ısısını emzirmeden önce kontrol edin. Biberonun uç kısmından elinizin üzerine bir damlatarak kontrol edebilirsiniz. Biberondaki sütü ısıtmakta sıcak su dolu kupadan faydalanabilirsiniz. Kupayı sıcak su ile doldurup biberonu içine koyun ve ısınına kadar bekleyin. Yavru kediler bir haftalıkken 2 saatte, 2 haftalıkken 4 saatte ve 3 haftadan sonra 6 saatte bir emzirilmelidirler.

Yavru kediyi tutarken kibar olmalısınız

Kemikleri yeni oluşmakta ve kıkırdakları çok hassastır. Onu iki elinizle kibarca tutmalısınız. Bir elinizle sırtından kavrarken bir elinizle de alttan kavramalısınız. Mama yedirirken de aynı şekilde kibar ve sabırlı olmak gerekir. Biberon ya da şırınga yardımıyla beslenirken başı 45 derece yukarıya tutulacak şekilde tutulmalıdır. Bir eli ile başını ve vücudunu kaplamalı diğer elinizle de memeyi nazikçe ağzına almasını sağlamalısınız. Şırınga veya biberonu yeterince pompalayın. Kedinin yavaş yavaş içmesini sağlamalısınız. Süt yeterince pompalanmıyorsa size belli eder. Doyduğu zaman ağzının kenarlarında kabarcıklar oluşur ve elleri ile de emziği itmeye çalışarak size doyduğunu belli eder. Sütünü bitirdikten sonra onu omzunuza yatırıp sırtına yavaşça vurun. Bu onun gazını çıkarmasında yardımcı olacaktır. Yavru kedilere fazla süt içirilmemelidir. Aşırı süt tüketimi ishal olmasına neden olabilir. Yeni doğmuş yavru bir bebek 7 gün boyunca dış yaşamdan tamamen uzak tutulmalıdır. Mikroplara karşı tamamıyla korumasızdır.
" } ] }