{ "title": "Kedi Tırmalaması", "image": "https://www.kediler.gen.tr/images/kedi-tirmalamasi.jpg", "date": "21.01.2024 22:23:05", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Kedi tırmalaması, kediyle temas sonrasında genellikle temas edilen yerin distalinde lenfadenopati görülen, atipik dokulara bakıldığı zaman ise oküloglandüler sendrom, radikülonevrit, ensefalit, hepatik granülom ya da osteomyelit gibi değişik tablolar oluşmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Bu duruma sebep olan etkenler için tek bir sorun gösterlememektedir, bu durumun etkeni birden fazladır.

Tüm dünyada görülen bir rahatsızlık olarak özellikle ılıman iklimli bölgelerde ve Ağustos-Ocak ayları arasında görülen bu rahatsızlık için risk grubu içerisinde evinde kedi besleyen kişiler ve veterinerler bulunmaktadır. 2 haftalık kuluçka süresine sahip olan rahatsızlıkta tırmalanan yere ait olan lenf düğümlerinde hiperplazi ve sonrasında da granulomlar oluştuğu görülmektedir. Bu granulomların ilerleyen zamanlarda birleşerek apseleştiği görülmektedir.

Tırmalanan yerin giriş yerinde oluşan papül ya da pastülün 1-3 hafta devam ettiği kedi tırmalamasında kişide görülen belirtilere bakacak olduğumuz zaman orta derecede ateş, terleme, kas ve eklem ağrılarının baş gösterdiği görülmektedir. Hastalığın tanısının yapılabilmesi için lenf düğümü biyopsisiyle alınan parçaya kültür ve histopatolojik inceleme yapılabilmektedir. Ayrıca aynı materyal üzerinde hazırlanan antijenle deri testi de yapılabilmektedir.

Kedi tırmalaması tedavisi söz konusu olduğu zaman ise genellikle herhangi bir tedaviye gerek duyulmadan kendiliğinden geçen bu rahatsızlıkta süpürasyon bulunması durumunda drene edilmesini ve ağrı kesici verilmesinin doğru olacağı görülmektedir. Ayrıca steroid tedavisinin önerildiği vakalar da bulunmaktadır. Bu tedavi uygulamalarına alternatif olarak kişiye rifampisin, siprofoksazin, rifampisin, tetrasiklin, netilmisin sulfat, sefoksitin sodyum ve mezlosilin sodyum kullanıldığı da görülebilmektedir.
" } ] }