{ "title": "Kedi Nezlesi", "image": "https://www.kediler.gen.tr/images/kedi-nezlesi.jpg", "date": "19.01.2024 00:07:30", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Kedi nezlesi, kedilerde oluşabilen bir solunum yolu hastalığıdır. Zira kediler, bizlerden daha kuvvetli bir bağışıklık sistemi meydana gelen gözükseler de esasen insanoğlunun kolayca atlatabildiği bir takim rahatsızlıklar karşısında yaşamsal tehlike alt kısmında kalabilirler. Kedi nezlesi, hapşırma, aksırma, koku alma organı ve göz yaşı akıntısı ile kendisini gösterir. Fakat natürel olarak sağlık sorunu daha önceden kapılmıştır ve nezlenin başlangıcından az bir zaman önce ateşe neden olur. Kedilerdeki nezleye \"feline calicivirus\" (FCV) ya da \"feline herpesvirus\" (FHV) neden olmaktadır. Bilhassa FHV kökenli nezleler önemli vakalara sebep olabilir.

Bulaşma: Kedi nezlesi çok fazla kolayca ve süratle bulaşır. Bulaşması amaçlı aracısız temas gereklidir. Kedi nezlesine neden meydana gelen virüsler ağız salyasında, koku alma organı mukozasında ve göz yaşında bolca bulunduğundan ve de kediler birbirleri ile karşılaştıklarında birbirlerini koklama özellikleri olduğundan nezleli bir kedi sağlıklı bir kediye sağlık sorunu rahatlıkla bulaştırabilir. Kedi nezlesinin mikroplara karşın savunma sistemi az kedilerde zatürre'ye sebep olma olasılığı vardır.

İnsanlara bulaşır mı? Hayır, kedi nezlesi insana geçmez. Yalnızca kedilerden kedilere geçer.

Riskleri nelerdir? Kedi nezlesi ilk olarak koku alma organı akıntısına kapı araladığı amaçlı, hasta kedi, akıntıdan ötürü koklama yetisini önemli bir biçimde yitirir. Bu nedenle de yiyeceklerinin kokularını alamaz ve yemekleri yemede oldukça zorlanır. Bu durum nedeni ileçabuk bir kilogram kaybına sebep olacaktır. Birtakım önemli vakalarda dilde ve popüler ülser belirtileri görülmüştür. Bilhassa gözdeki ülser, kornea tabakasını etkilediği amaçlı nezleli kedinin gözünü kaybetmesine bile sürükleyebilir. Kedi nezlesi bilhassa mikroplara karşın savunma sistemi az ve yepyeni doğmuş kedileri daha kolayca ele geçirir.

Teşhis: Bütün bir teşhis amaçlı kan analizi inşa edilmesi ve kanın içindeki FCV ve FHV virüslerinin varlığına bakılması gereklidir. Bununla beraber akıntı ve diğer belirtileri dikkate alarak veterinerler kan analizine gerek görmeksizin de kedi nezlesi teşhisi koyabilmektedir.

Tedavi: En iyi iyileştirme engelleyici iyileştirme olup en doğrusu kedinizin bu hastalığa yakalanmadan kedi nezlesine karşın aşılanmış olmasıdır. Kedi nezlesine yakalandıktan daha sonra aşılama olası olmayıp hatta sağlık sorunu hemen bilinçsizce yapılmış meydana gelen aşılama kedi nezlesi üstünde bütün aksi bir etki doğurur. Kedi nezlesi şüphesi laf konusu ise mutlaka bir baytar doktor ile görüşülmelidir. İyileştirme temelde antibiyotikli ilaçlar üzerine kuruludur. Bununla Beraber göz ülseri laf konusu olduğunda hafif tuzlu su ve ılık çay ile günde 4-5 defa ifade edilecek göz banyosuna ilave olarak antibiyotikli kremler de kullanılmalıdır. Nezleli kedi evde sıcak ve hijyenik bir ortamda tutulmalı ve hariç çıkmasına müsaade veriliyorsa bütün iyileşme olana kadar hariç çıkmasına müsaade verilmemelidir. Bununla beraber evde diğer kediler de varsa, nezleli kedinin yiyecek kabı, tuvaleti de dahil olmak amacıyla diğer kedilerden ayrılmalı ve mesafeli tutulmalıdır. İştah kaybı ile rekabet bakımından ise kedinin iştahını etkileyecek yüksek hoş kokulu yiyecekler (Sardalya, kızarmış tavuk, ciğer benzeri) salık verilmektedir. Keşke hiçbir kedi bu sevimsiz hastalığa kapılmasa fakat bilhassa anlık havada meydana gelen değişimleri kedilerin FCV ve FHV virüslerine karşın meydana gelen bağışıklıklarını azaltır. Ne yazık ki, kedi nezlesi laf konusu ise \"ilaçla 7 günde ilaçlanmamış bir hafta sözü\" havada kalmaktadır.
" } ] }