{ "title": "Kedi Kısırlaştırma", "image": "https://www.kediler.gen.tr/images/kedi-kisirlastirma.jpg", "date": "19.01.2024 13:17:57", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "Kedi kısırlaştırma operasyonu kedinin üremesini olanaksız hale getirmek amacı ile yapılmaktadır ve dişi kedilerin yumurtalıklarının çıkarılması işlemine dayanmaktadır. Bunun yanı sıra, kastrasyon denilen işlem de erkek kedilerin testislerinin çıkarılması işlemidir. Genel anlamda kısırlaştırma, erkek ve dişi kediler için uygulanan prosedüre verilen isimdir.

Dünya üzerinde birçok kedi sokaklarda yaşamak zorundadırlar. Sokaklarda yaşayan ya da barınaklarda yaşayıp bir sahip edinmeyi bekleyen kediler sahiplendirilemedikleri zaman ise birçoğu açlık ya da başka şeylere maruz kalarak ölmektedirler. Bu sebeple de evde birden fazla kedi sahibi olanlar veya dışarıda kedi besleyenler için kedilerini kısırlaştırmaları sorumlu bir davranış olacaktır.

Dişi kedilerde kısırlaştırma işleminden sonra yumurtalık kanseri olma riski kalmamaktadır ve kedinin rahim kanseri olma riski de çok büyük ölçülerde azalmaktadır. Bu sebeple, ev içinde bakılan kedilerin de kısırlaştırılması fayda sağlamaktadır. Bunun yanı sıra, kısırlaştırma işlemi kedilerde yıl içinde birkaç sefer görülen kızgınlık dönemini ve kedinin bu kızgınlık döneminde yaşadığı depresyon, iştahsızlık, ishal ve kusma gibi sorunları da ortadan kaldıracaktır.

Kısırlaştırma işlemi erkek kedilerde de testis kanseri olma riskini ortadan kaldıracağı için faydalıdır. Ayrıca, erkek kediler kısırlaştırıldıkları taktirde kendi özel alanlarına düşkünlükleri azalacak, bu alanları işaretlemek için idrarını kullanacak ve bu idrarın kokusu çok fazla olmayacaktır. Ayrıca, birden fazla erkek kedi barındıran kişiler için kavgaların sayısını da azaltacak ve idare edilmeleri kolaylaşacaktır.

Kısırlaştırma Operasyonu: Kısırlaştırma operasyonu için dişi ve erkek kedilerde hazırlıklar aynı olmaktadır. Kısırlaştırma işlemi esnasında kediye genel anestezi uygulanmaktadır. Ayrıca, herhangi bir komplikasyon gerçekleşmemesi açısından gözlem ekipmanına bağlanmaktadır ve kesi yapılarak kedi dişi ise yumurtalar ve gerekliyse rahim, kedi erkek ise de testisler çıkartılıp, ardından kesi yeri gizli dikişlerle kapatılmaktadır. Operasyon sonrası, erkek kediler aynı gün içinde eve dönebilmektedir ancak, dişi kedilerde kesi daha büyüktür ve bu sebeple de dişi kedilerin bir ya da iki gün daha klinikte kalması gerekebilmektedir.

Kısırlaştırma operasyonundan sonra kedilere mama verilmesi için 12 saatin geçmesi gerekmektedir. Ayrıca, yara üzerinde şişme, yırtılma ya da kanama veya akıntı gibi bir belirti olabileceği için kedinin sahibi tarafından iyi gözlenmesi gerekmektedir ve bunlardan herhangi biri görüldüğü zaman hemen veteriner hekime başvurulması gerekmektedir. Veteriner hekim kediye bir Elizabeth başlığı takabilmektedir. Bundaki amaç, kedinin dikişlerini dişlemesini önlemektir. Dikişler operasyondan bir ya da iki hafta sonra veteriner hekim tarafından çıkarılmaktadır. Operasyon geçiren kedinin bol su içmesi ve temiz yatağında bolca dinlenmesi gerekmektedir.

Kısırlaştırma Operasyonunun Yan Etkileri: Kısırlaştırma operasyonunun ardından kedinin hormon dengesinde bir değişiklik olmakta ve bu da kedinin metabolizmasının yavaşlaması ile kedinin kilo almaya eğilimli olmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra, kısırlaştırma operasyonu görmüş kedilerde, kısırlaştırma operasyonundan geçmemiş kedilere göre yağ birikimi daha fazla olmaktadır ve kas kütlesi daha düşük olmaktadır. Kedilerde normalde görülen üriner sorunlar da kısırlaştırılma operasyonunun ardından daha da fazla olmaktadır.
" } ] }