{ "title": "Kedi Göz Hastalıkları", "image": "https://www.kediler.gen.tr/images/kedi-goz-hastaliklari.jpg", "date": "21.01.2024 02:20:35", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kedi göz hastalıkları gerek yetişkin gerekse yavru kedilerin sıkça maruz kaldıkları hastalıklardır. Bazı göz hastalıkları insanlara da bulaşabilir. Bu nedenle kedilerin gecikmeden bir veteriner kontrolüne girmesi gerekir. Kedilerde görülebilecek göz hastalıklarını birlikte incelemeye başlayalım.

Kedilerde görülen göz hastalıkları

Konjunktivit (Göz nezlesi): Direkt olarak kedilerin gözlerini etkileyen en fazla görülen göz hastalığıdır. Bu halk arasında pembe göz olarak da bilinir. Hastalıkta konjunktiva bakteriyel ya da viral enfeksiyonlardan, alerjiden, travma ya da bağışıklık sitemine bağlı hastalıklar nedeniyle iltihaplanmaktadır. Bu rahatsızlık kedinin acıdan ya da ağrıdan kedinin gözlerini kapalı tutmadığı sürece gözlerde körlüğe neden olmaz. Kedi bakan kişiler kedilerin gözlerinde kızarıklık ya da akıntı görürlerse, konjunktivit hastalığını dikkate almalıdır. Bunun sebebinin bulunması kolay olmayabilir. Ancak alınacak kültürle ya da konjunktiva kazıntıları sayesinde bulgular belirlenebilir. Bu durumdaki kediler için, veteriner klinik bulguları giderecek ilaçla tedaviyi önerir.

Yavru kedi göz hastalığı: Yavru kedilerde feline herpes virüsü ya da klamidya virüsüne yakalanması yaygındır. Bunlar konjonktivite sebep olabilir. Bu durumlarda tedavi oldukça güçtür. Çünkü herpes virüsü kedide yaşamı süresince göz akıntısına ve konjonktivite sebep olabilir. Felin herpes virüsü insanlara bulaşmaz. Fakat insanlardaki herpes simpleks virüsüne benzerlik gösterir. Klamidya bakterisi ise insanlara bulaşabilir ve konjonktivite yol açabilir. Bu nedenle kedinin enfeksiyon olan gözü ellenirse, ellerin çok iyi yıkanması gerekir. Kedi yavrularında ağır konjonktivite olursa, buna eşlik eden aksırma gibi üst solunum enfeksiyonu belirtileri de görülebilir.

Göz yaşı kanalı hastalıkları: Gözlerden burna giden göz yaşı kanalındaki yaralanmalar bu tür enfeksiyonların nedeni olabilir. Bu rahatsızlıklar gözlerde yaşam boyu aşırı sulanma etkisine yol açar. Kronik göz yaşı yüzde olan deformasyon ile ırk etkisinden kaynaklanabilir. Özellikle İran kedi ırkında yani kısa burunlu ırk kedilerde gözyaşı akıntısı gözler ve burun yapısı nedeniyle doğru çalışmamaktadır. Bu ırk kedilerde drenaj kanaları da bulunmayabilir.

Gözlerdeki akıntılarla ilgili genel kural, akan akıntının berrak olması durumunda iyi olduğu, sarı yeşil renkte olması ise kötü olduğudur. Göz kenarında oluşan koyu renk ile kabuksu maddenin oluşması da enfeksiyona bağlı olmayabilir. Göz yaşı içinde gün ışığından kaynaklanan koyulaşan pigmentler vardır. İnsanlar gibi sabahları uyandıklarında gözlerinde uyku olur. Bu nedenle nemli bir bezle sabahları kedilerin gözleri temizlenmelidir. Kısa burunlu kedilerde bu işlemi günde 2-3 defa yapmak uygundur. Gözde akıntı birikimi nedeniyle göz çevresinde olan kıvrımlarda kıl kaybı ile dermatit oluşumu gözlenebilir.

Üçüncü göz kapağı hastalıkları: Kedilerde üçüncü göz kapağının uyku durumunda kapanması oldukça normaldir. Fakat uyanıkken bunun kapanmaması gerekir. Buna neden olan etkenler arasında virüsler, parazitler ve göz kapağı deformasyonları sayılabilir. Kedilerde uyanıkken üçüncü göz kapağı kapanıyorsa, mutlaka veterinere götürülmesi gerekir. Kedilerde görülebilen göz kapağı tümörleri de göz hastalıkları içinde yer alır. Kedilerin pembe beyaz ciltleri cilt kanserine oldukça yatkındır. Kediler zamanının çoğunluğunu dışarıda geçiriyorsa, bunun ilk belirtisi göz kapaklarında görülür. Sarı kedilerin göz kapağında, burun ve etrafındaki koyu renklenme normaldir. Bunların cilt kanseriyle bağlantısı yoktur.

Nadir görülen göz hastalıkları: Sadece kedileri etkileyen korneal sequestrum ile eosinofilik keratit göz hastalıkları nadiren görülür. Kedinin korneasında kırmızı, siyah ya da pembe plaklar görülüyorsa, mutlaka veteriner tarafından muayene edilmelidir. Bunlar tedavi edilse de tam olarak iyileşmez. Kedilerin yaşlanması halinde göz merceklerinde kalınlaşma, görme keskinliğinin azalması ve kör olma riski de bulunmaktadır. Bir kedini görme yeteneği kaybolduğunda, bunun sahibi fark etmeyebilir. Bunun nedeni kedinin hala normal davranışlarını sürdürmesidir. Kedinin iki gözü de kör olsa, bildiği çevrede yolunu bulur. Bu açığını kapatacak olan başka duyuları bulunmaktadır.
" } ] }