{ "title": "Kedi Doğumu", "image": "https://www.kediler.gen.tr/images/kedi-dogumu.jpg", "date": "21.01.2024 16:57:34", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kedi doğumu, dişi kedilerde yaklaşık 58-68 gün kadar süren ortalama 63 gün kabul edilen gebeliğin ardından gerçekleşir. Doğumda genellikle 4 yavru dünyaya gelir. Kedilerin gebeliğine tanı konması, gebe kalmasını takip eden 16-21 gün geçmesi gerekir. Bu ultrasonla ya da kedinin karın duvarında yavruların hissedilmesi şeklinde yapılabilir. Karındaki büyüme birinci ayın sonuna kadar belli olmaz. Ancak kedinizde iştah artması görülür. Bazı kedilerde 22 günden itibaren, meme bezlerinin pembeleşmesi, büyümesi gibi etkiler görülebilir.

Kedi doğumunda sancıların başlaması

Çoğu kedi doğuma 12-24 saat kaldığında hazırlığa başlar. Bazı kediler kendilerine yuva hazırlığına 3-5 gün önceden başlayabilir. Önemli olan doğum yapacak olan kediye sessiz bir yerde sepet hazırlamaktır. Bu anda kediler meraklı bakışları pek sevmez. Doğumun ardından da sepet uygun bir yerde kalmalıdır. Eğer kediler gebeliği süresince iyi beslendiyse, doğumda herhangi bir sorun yaşanmaz.

Kedi doğumu

Kedilerde vücut sıcaklığı normalde 38,5 derece olur. Ancak doğum yaklaştığında bu sıcaklık 1 derece düşmektedir. Doğum sancılarının başlamasıyla birlikte ilk yavrunun gelişi yaklaşık 4 saat içinde gerçekleşir. Doğum sırasında yavruların gelişi gerek baş kısmından gerekse kuyruk kısmından olur. Her bir yavrunun doğma süresi 30-60 dakika ile, 2 saate varan bir süreyi bulabilir. Kedi doğumu aslında kedinin kendi kendine başardığı doğal bir süreçtir. Kedi sahipleri sadece ona uygun bir ortam hazırlamalıdır.

Yavrular doğmaya başladığında, kedi sepetin içinden çıkmaz. Tüm yavruları doğurup, onları emzirinceye kadar sepette kalır. Kedi doğum sırasında yan yatarak pozisyon alır. Her yavruda ve plasentada çıkış 2-3 hamlede olur. İki yavru doğumu arasında, gelen yavrunun döl yatağında olan pozisyonunun durumuna göre, 10 dakikadan başlayan ve 1 saate kadar çıkabilen bir süre olabilir. Yavruların her biriyle anne kedi kendi ilgilenir. Doğduğunda yavrunun göbek kordonunu çiğneyerek koparır. Plasentayı ise anne kedi yer. Çünkü plasenta içinde bulunan çeşitli hormonlar anne kedinin sütünün fazlalaşmasına neden olur.

Bundan sonra yavruyu yalayan anne kedi onu iyice kurutur. Bu sırada kediye müdahale edilmemelidir. Fazla belli etmeden kenardan izlemek yeterlidir. Sadece sizi çağırırsa kedinizin yanına gidin. Kediniz tüm yavruları doğurduktan, işi bittikten sonra sizi görmek ister ve yanına çağırır. Eğer kedinin çok miyavlıyorsa, yavru suları akıyorsa, başka anormal durumlar olursa, kedinizin hemen veterinere götürülmesi gerekir.

Kedi doğumu sırasında baba kedi evde olursa dikkatli olmalısınız. Kedilerdeki içgüdü nedeniyle dişi kedinin yavruları emzirdiği zamanda kızgınlık göstermeyeceğini anlayan erkek kedi, yavruları öldürebilir. Anne kedide bunun farkına varır. Bu yüzden başka kedilerin sepete yaklaşmasına izin vermez. Sadece doğal ihtiyaçlarını karşılama amacıyla sepetin yanından ayrılır. Sizlerde anne kedinin odasının kapalı olmasına dikkat etmeniz kedinize yardımcı olmanız gerekir. Doğumdan sonra anne kedi yavruları beslerken, onlara tüm bildiğini de öğretir. 8. Günde gözlerini açan yavrular, 12. Günlük olduklarında tepkiler vermeye başlar, 15. Günde görmeye ve duymaya başlarlar.
" } ] }