{ "title": "Kedi Balığı", "image": "https://www.kediler.gen.tr/images/kedi-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 04:43:45", "author": "Zeki Cırıt", "article": [ { "article": "
Kedi balığı, dişleri ve solungaç yarıkları küçük bir tropik ve ılık deniz balığıdır. Kedibalığının başlıca üç türü bulunmaktadır. Küçük Kedibalığıgiller, Büyük Kedibalığıgiller ve Benekli Kedibalığıgiller. Kedibalığının boyları 80-150 cm arasında değişiklik gösterir. Renkleri kursun renginde olmakla beraber dibe yakın kıyı bölgelerinde yaşarlar. Kedibalıklarının sırtlarında küçük büyük biraz koyu renkli benekler bulunmaktadır.

Kedibalıklarının ağız yapıları alta dönüktür ve zeminden yemlenirler. Ağız çevrelerinde 4 ile 8 arası değişen duyargaları mevcuttur. Kedibalıkları sürü halinde yaşarlar, Mart ve Nisan aylarında yumurtlayarak ürerler. Eski zamanda marangozlar kedi balığının derilerini zımpara olarak kullanırlardı çünkü kedibalığının derileri pürtüklüdür.

Üreme

Doğal ortamda üreme, yağmur mevsiminde olmaktadır. Akvaryumda üreme, genellikle 1 dişiye 2 erkek oranıyla yapılır, fakat 1 dişiye 1 erkek de yeterlidir. Yavrular ortalama 4-5 gün içinde yumurtadan çıkarlar ve ilk 3-4 gün kendi yumurtalarının sarılarıyla beslenirler. Erginleşme dizilerde 1 yıl erkeklerde 6 ay sürmektedir. Kedibalıklarının tam tamına 30.000 adet tatma duyacı vardır. Kedibalıkları kabuklular, omurgasızlar ve balıklarla beslenirler. Kedibalıkları insanlar için pek tehlikeli değillerdir.
" } ] }