{ "title": "Kedi Bakımı", "image": "https://www.kediler.gen.tr/images/kedi-bakimi.jpg", "date": "20.01.2024 03:53:17", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Kedi Bakımı, kediler öncelikle asil hayvanlardır. Belki de bundan dolayı, çok tatlı ve şirin hallere bürünürler. Şirin hallere bürünen kediler çok sevilen hayvanlardır. Çoğu kimseler yalnızca kedilerle yaşamayı bile tercih etmektedirler. Kedileri evde yetiştirmek ve bakımını gerçekleştirmektedirler. Fakat şunu belirtmekte yarar vardır. Kediler iki gruptan oluşmaktadır. Sokak kedileri ve ev kedileri. Eğer siz de kedi beslemeye karar vermişseniz ve çok tatlı bir yavru kedi edinmişseniz, bilmeniz gereken sokak kedisi ev kedisi olabilir. Fakat ev kedisi sokak kedisi olamaz yani vermiş olduğunuz kararın her daim arkasında durun ve sakın ama sakın yetiştirmiş olduğunuz kediyi bir süre sonra sokaklara terk etmeye kalkışmayın. Çünkü sokaklara terk edilen ev kedileri çok zorluk çekmektedirler. Bu hatırlatmadan sonra besleyeceğiniz kedinin üç farklı aşaması vardır. Bunları hazırlayarak sağlıklı bir şekilde kedi bakımını gerçekleştirmiş olabileceksiniz. Bunlar kedinin ilk günü yani kediye evde bakmadan önce kediniz için evi hazırlama aşaması diğeri bakımını gerçekleştireceğiniz kedinin davranış ver eğitimini verme bir diğeri ise kedinizin sağlığı ve beslenmesi. Bunları ayrı birer başlıkta sırasıyla açıklayacak olursak;

Kedi Bakımını Gerçekleştirmeden Önce Evinizin Kedi İçin Nasıl Yapılır?

İlk olarak evinize yeni bir birey katıldığını bilin ve ona göre hareket edin. Çünkü kediler ortalama 9-10 yıl kadar yaşamaktadırlar. Bundan dolayı kedinizle beraber eğlenceli anılar bırakmak için her anın tadını çıkarmaya çalışın. Daha önceden evinizde kedi bakımı gerçekleştirmemiş iseniz bu konulara yabancı iseniz, evinizi düzenlemede fayda vardır. Bu konu için size yardımcı olunacaksa; evinizde yükseklerde olan eşyaların düşmemesi için yerlerini değiştirin veya başka alçak yerlere yerleştirin. Ardından kapı ve pencerelerinizi açık bırakmayın ve pencerelerinizi mümkün olduğu kadar kapalı tutmaya çalışın. Evinizde sağlık açısından bitkiler (Zambak çiçeği ve Atatürk çiçekleri vb.) ve zehirli çiçekler varsa derhal onları yok etmelisiniz. Evinizde bulunan soba bacaları veya şömine bacaları gibi yerler mevcutsa kapatınız. Yoksa kediler girerek boşluklara düşebilir. Evinizde elektrik fişleri ve kabloları varsa onları mutlaka saklamalısınız ve açıkta elektrik kabloları bırakmayınız. Çünkü kediler elektrik akımı gerçekleştiği kabloları tırmalayabilir ve elektrik çarpabilir. Bu hazırlıkları gerçekleştirdikten sonra kedinizin ilk bir hafta süresinde dikkatli olmalısınız. Daha önceden kullandığı mamaları not alarak ilk hafta değiştirmeyin ve aynı mamayı kullanın ardından değiştirebilirsiniz ve mama kaplarını ve kalacağı yeri tespit ettikten sonra oraya alışmasını sağlayın. Tespit ettiğiniz yeri değiştirmeden sabitleyin ve bakımını gerçekleştireceğiniz kediniz yavru ise sakın fazla süt vermeyin. Özel olarak yavru kedi sütlerini tercih ediniz.

Kedi Bakımını Gerçekleştirirken Kedinize Davranış Eğitimini Verme

Kediler, köpekler gibi rahatsızlık veren hayvanlar değildir. Bundan dolayı bakımı ve eğitimi kolaydır. Kedilerin ilk olarak, tuvalet ihtiyacını giderebileceği genişçe bir kum kabını alınız ve hatta renk olarak daha önce kullandığı kabın aynısını alarak kedilerin yabancılık çekmesini önleyebilirsiniz. Kedilerin ilk 4 hafta ile 16 hafta arası eğitimi önemlidir ve ilk dört hafta kesinlikle dışarı çıkarmayın başka kedilerle kaynaşmasına izin vermeyin. 4 haftadan sonra yavaş yavaş çıkarın ve başka kedilerle gerekli aşılarını yaptırmadan temas kurmasına izin vermeyin. Kedilerin size alışması ve sosyalleşmesi için kedinizle bolca oynayın. Kâğıtlardan top şeklinde yumaklar yaparak veya ipi yakalaması gibi oyunlar oynayın.

Kedi Bakımında Kedinin Sağlığı ve Beslenmesi

Kediniz için ilk olarak iyi bir veteriner hekimi kontrolü altında gerekli sağlık aşılarını vurmalısınız ve kedilerinizi sağlıklı bir şekilde kısırlaştırmalısınız. Bunun içinde iyi bir veteriner hekimi tercih etmelisiniz. Bunun dışında kediler yaratılışı itibarıyla çok temiz hayvanlardır. Kediler tüylerini kendi başlarına annelerinden öğrendiği şekilde tararlar ama sizde kendiniz tarayarak beraber keyifli anlar yaşayabilirsiniz. Bununla birlikte kediler tüy dökmeleri sırasında hayatta tüylerini ortalığa serpmezler. Ağızlarında teker teker toplar ve hatta yutarlar.
" } ] }