{ "title": "Kedi Anatomisi", "image": "https://www.kediler.gen.tr/images/kedi-anatomisi.jpg", "date": "19.01.2024 10:07:19", "author": "Billur Süar Ada", "article": [ { "article": "
Kedi Anatomisi, Avlanmak üzere yaratılmış, mükemmel anatomi ne olabilir sorusunun şüphesiz tek bir cevabı vardır, oda kedi anatomisi. Kedilerin avlanmaya yönelik anatomik yapıları, onların doğada hayatta kalabilme şanslarını da oldukça arttırmaktadır. Özellikle iskelet sisteminde bulunan pek çok avantajlı farklılıklar ve diğer tüm donanımları ile üstün bir anatomik yapının, canlı örnekleri gibidirler.

İskelet Sistemleri: Kedilerin iskelet sistemlerinde, öne çıkan en belirgin özellik kemikler arasındaki oluşumlar sayesinde, vücutlarının sahip olduğu esnekliktir. Toplam 230 kemikten oluşan iskelet sistemleri ve özellikle boyun bölgelerindeki sabit olmayan kemikler saldırı, savunma ve olağan üstü refleksler için imkân sağlamaktadır. Ayrıca kafatası kemiklerinin sağlamlığı sayesinde de baş bölgesi oldukça korunmuş durumdadır.

Gözleri: Özellikle karanlıkta, insanlarla kıyaslandığında 6 kat daha iyi görebilen kedilerin, göz yapıları mükemmeldir. Herhangi bir saldırı durumunda çok zarar görmemesi için, içe doğru olan gözleri, uzağı iyi görür ve çok keskindir.

Kulakları ve Bıyıkları: Konu kedi anatomisi olunca, kulakların ve bıyıkların birbirinden ayrılması doğru olmaz. İnsanların duyamadığı pek çok sesi duyabildikleri gibi, bıyıkları sayesinde gözleri kapalı olsa ve hiç ses olmasa bile, çevrede olup biten her şeye hâkim bir yapıdadırlar.

Koku Alma Duyuları: Koku alma duyuları çok güçlü olmakla birlikte, kediler için kokuların büyük önemi de vardır. Örneğin bölge belirlemede işeyerek bıraktıkları koku izleri, diğer tüm kediler tarafından anlaşılır. Ayrıca erkek bir kedi, o bölgede çiftleşme zamanında olan dişi kediyi bile, koku sayesinde bulabilir.

Ağız ve Diş Yapıları: Normalde göründüğünden çok daha büyük olan ağız yapıları ve 30 tane delici, koparıcı ve ezici dişlere sahip olan kediler, çok rahat kendi büyüklüklerindeki bir hayvanı avlayabilirler. Bilinen bir diğer gerçek ise vahşi kediler olan vaşakların, kendilerinden büyük hayvanları da avlayabildiğidir.

Kas Yapıları: Güçlü ve aerodinamik kas yapıları sayesinde, koşma sıçrama ve tırmanma hareketlerini çok kolay yapabilen kedilerin, refleksleri de çok hızlıdır.

Ortalama 7-10 ay içerisinde ergenliğe ulaşan kedilerin, doğada tek başlarına avlanabilme ve hayatta kalabilme kabiliyetleri oldukça güçlüdür. Her ne kadar günümüzde evcilleşmiş ve insanlarla yaşayan, fakat gerektiğinde her türlü koşula ayak uydurabilen kedi anatomisi, bin yıllardır insanların en iyi dostlarından biri olmaya da devam etmektedir.
" } ] }