{ "title": "Annesiz Yavru Kedi Bakımı", "image": "https://www.kediler.gen.tr/images/annesiz-yavru-kedi-bakimi.jpg", "date": "19.01.2024 19:29:56", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Annesiz Yavru Kedi Bakımı, beslemiş olduğunuz kedinin yavruları annesiz kalabilir. Sokakta herhangi bir kedinin annesi tarafından terk edilmiş veya annesi ölmüş bir kedi yavrusunun bakımı diğer kedilere oranla daha güç durumdadır. Çünkü kedi bakımında özellikle ilk 4-8 ayı oldukça önemlidir. Çünkü kediler diğer canlılar gibi ilk doğduklarında oldukça savunmasızdır. Bundan dolayı her canlı da olduğu gibi kedilerde de annenin ayrı bir önemi vardır. Kedilerin birçok problemlerinde anne kedileri, görevlerini yerine getirmektedirler. Bundan dolayı annesiz yavru kedi bakımı gerçekleştirecekseniz dikkat etmeniz gereken birçok husus vardır. Bizde sizler için evde kedi bakımı için dikkat etmeniz gereken hususları ayrı başlıklar altında açıklayacak olursak;

Isınmaları; Evde yavru kedi bakımı gerçekleştirirken kedilerin ilk haftalarında ısınmasını sağlamalı ve vücut ısılarını her daim normal tutmalısınız. Bundan dolayı annesiz kedi yavrusuna bakıyorsanız sizlere büyük iş düşmektedir. İlk olarak beslemeye karar verdiğiniz yavru kedinin mutlak suretle ısı değerlerini korumalısınız. Bunun için birkaç işlem gerçekleştirerek kedinizin ısınmasını sağlayabilirsiniz. Annesiz kedi yavrusu için ilk olarak barınacağı bir alan belirleyin. Bu alan mümkün olduğu kadar hava geçişi sağlamasın. Bundan dolayı belirlediğiniz alan çok önemlidir. Hiçbir şekilde hava alışverişi gerçekleşmesin. Bu alanda bir kutu veya barınağını delikler açarak yerleştirin. Bu alana ardından barınacağı alanı yün veya kalın bezlerle birlikte etrafını örün ve altına muşamba gibi kalın bir örtü sararak kedinizi yerleştirin. Hatta çok soğuk olduğu vakitlerde sıcak su torbası ile soğuk olmasını önleyebilirsiniz. Sıcak su torbası yoksa, kola şişesine sıcak suyu koyarak bir beze sararak barınacağı alanın bir köşesine koyabilirsiniz. Doğumdan ilk beş haftaya kadar bu şekilde dikkat etmelisiniz. 5 haftadan sonra kediler vücut ısısını koruyabilmektedir. Fakat ilk 5 haftadan önce kendi vücut ısılarını korumakta oldukça acizdirler.

Beslenmeleri; Annesiz yavru kedi bakımında ısınmadan sonra bir diğer aşama beslenmelerini sağlanmalıdır. Anne sütün diğer canlılarda olduğu gibi kedilerde de önemi vardır. Bundan dolayı kedi yavrularında ilk olarak beslenmeleri için biberon tedarik etmelisiniz. Biberonları veteriner hekimleri veya eczanelerde normal yeni doğan bebekler için kullanılan biberonları alabilirsiniz. Diğer aşama kedi mamalarını tedarik etmelisiniz. Kedi mamalarını veteriner hekimlerde bulabilirsiniz. Yeni doğan kediler için besinleri çok önemlidir. Veteriner hekimlerin önerdiği kedi mamalarını alınız ve biberonla vermeye çalışın. Genel olarak annesiz kedi yavruları ilk etapta biberondan emmeyeceklerdir. Bunun için bir süreye kadar sizin yardımınızla biberondan emmelerini sağlayın. Bunun için öncelikle kediyi çok olmayacak şekilde hafif sırt üstü yatırmaya çalışın. Sonrasında kedinin ağzına biberonu koymaya çalışın. Bu esnada eğer biberonu eczaneden tedarik etmişseniz biberonun deliğini genişletmek amacıyla delebilirsiniz. Parmaklarınızla kedinizi ağzını açmaya çalışın. Bu şekilde kedinizin beslenmesini sağlayabilirsiniz. Kediler doydukları takdirde mideleri hemen balon gibi şişmektedirler. Eğer mamayı bırakmıyorsa bu şekilde anlayabilirsiniz ve fazla vermemeye dikkat ediniz. Bu işlemi ilk 6 haftaya kadar takip edebilirsiniz. Bir süre sonra zaten kediniz sizi zorlamadan mamayı kendiliğinden emecektir. Bu emzirme işlemi ortalama 5 saatte bir gerçekleştirmelisiniz.

Temizliği ve Tuvaleti; Annesiz kedi yavrusu bakımı gerçekleştirirken kedilerin genel yapısı olarak çok temiz canlılar olduğunu unutmamalısınız. Bundan dolayı annesiz kedi yavrularını evrelerini gerçekleştirdiği sırada temizliğini gerçekleştirmelisiniz. Özellikle yavru bir kedinin evrelerini gerçekleştirdiği sırada en büyük düşmanı pirelerdir. Pireler yavru kedinizde aşırı kan kayıplarına neden olacağından kesinlikle önlemini almalısınız. Bunun için hiç zaman kaybetmeden ilk olarak veteriner hekiminize danışarak gerekli ilaçları tedarik etmelisiniz. Pirelerin yok olması ve kedilerinizin pirelerden korunması için birçok ilaç türü vardır. Veteriner hekiminizin size önerdiği ilaçları kullanarak korunmasını sağlayın. Bunun dışında kedi yavruları ilk etapta bazı evrelerini gerçekleştirdikten sonra çok hareketli ve bir o kadar da tuvalet ihtiyaçlarını gidermektedirler. Bundan dolayı evinizde belirlediğiniz bir bölgede genişçe bir kab alarak içine kum seriniz. Bu kum miktarı ise kabınızın beş parmak kadar üstüne serin. Ardından kedinizi yürümeye başladığı ilk andan itibaren kumun olduğu bölgeye kendinizi götürmeye çalışın ve ihtiyacını karşılamasını sağlayın. Kediler evinizin krokisini direkt olarak çizmektedirler. Bundan dolayı birkaç siz kendiniz götürdükten sonra kendileri gider ve ihtiyaçlarını karşılarlar. Size düşen en büyük görev kum kabının yerini kesinlikle değiştirmemenizdir.
" } ] }