{ "title": "2 Aylık Kedi", "image": "https://www.kediler.gen.tr/images/2-aylik-kedi.jpg", "date": "20.01.2024 04:50:20", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "
2 Aylık Kedi, Kedilerin sağlıklı ve refah ile yaşamları özellikle kedinin doğumundan sonra yapılan uygulamalara, beslenmesine, iyi yetiştirilmesine bağlıdır. Annesi olan yavrular 2 aylık kedi olana kadar annelerine sığınarak yaşarlar. Ama maalesef her kedi o kadar şanslı olmayabilir. Bu nedenle 2 aylık kedi ve daha küçüklerinde bilinmesi gereken önemli şeyler vardır. Bu bilinmesi gereken şeyleri tam tespit edebilmek için kedilerin gelişim sürecini bilmek önemlidir. Normal koşullarda yeni doğan kediler tüysüz olur ve gözlerini açamazlar. En fazla iki hafta bu şekilde devam eder. Sonunda tüylenen ve gözleri açılan yavru kediler anne kediyi emdikçe gelişmelerini sürdürürler. İlk bir ayında yavrular ürkek anne kediler ise son derece koruyucu olurlar. Hem yavrular kaçtığı için hem anne izin vermediği için bu yavrulara dokunmak oldukça zor olur. Anne besler, yavrular dişleri de olmadığından anne sütüne bağımlı şekilde yaşarlar. 1 ayın sonunda yavrular çevreyle tanışmaya ve ek gıdalar almaya, yaş mama gibi boğazında kalmayacak şeyler tüketmeye, annelerine sığınmayı bırakmaya başlarlar. 2 aya yaklaşan ve 2 ayı doldurmuş olan kediler ise sosyalleşmeye başlamış olur ve minyatür kediler gibi davranış gösterirler. Yavruların bütün süt dişleri hemen hemen çıkmış olur. Bu dönemde yavru kedilerin refleksleri ve dengeleri kuvvetlenmiş olur. Yavruların uzunlukları 30 santimetreye kadar uzanır. Bağımsız şekilde hareket ederler ve artık anneleriyle arkadaşmış gibi oyunlar oynarlar. Bu dönemlerinde yaş mama ile kuru mamalar ve kuru gıdalar tüketebilir, kendi avlarını yakalayıp yiyebilirler.

Kedilerin ilk yaramazlıklarını yaptığı dönem 2 aylıkken ki dönemleridir. Bu döneme gelen kedilerin bakımları yapılmalıdır. Aşıları öğrenilmeli uygun zamanda yapılmalıdır. Bu dönemde yaramazlıklar giderilmeli, tuvalet sorunu, yeme düzeni, uyku düzeni planlanmalıdır. Bu dönemlerinde yeni yeni denge sağlayan yaramaz yavruların hareketlerine dikkat edilmelidir. Yavruya zarar verecek eşyalar ortada bırakılmamalı kırılgan nesneler kaldırılmalıdır. Tırnak gelişimini de tamamlamış bu yavrular kanepe halı gibi ev eşyalarını oyun alanı olarak kullanabilirler. Bu nedenle mobilyalarda hasar oluşmaması için ona oyalanacak oyuncaklar ve ilgi verilmelidir. Alınan oyuncakların Boyutu ve içeriği yavrunun bu oyuncağı yutmaması ve hastalanmaması açısından önem arz etmektedir. Bu dönemde ayrıca yavrunun oyun dönemi olduğundan enerji ihtiyacı da boyutuna göre üst seviyede olacaktır. Günde üç öğün verilmeli, mamasının yanında mutlaka temiz ve taze su ile dolu bir su kabı bulundurulmalıdır. Kedilerin vücudunun yaklaşık %60'ı sudur. Buda yavrunun su ihtiyacının önemini bir kat daha artırmaktadır. Yavru bu dönemden sonra diş değişim dönemine girer. Diş değiştirme dönemlerinde yavruda 2-3 gün iştahsızlık olabilir. Eğer bu süreç uzuyorsa bir veteriner hekimine başvurmak gerekir. Aşırı besinsizlik yavru kediyi hasta edebilir. Mineral eksikliğine yol açabilir. Ayrıca bu dönemdeki kediler sert cisimleri kemirmeye ihtiyaç duyabilirler. Bu sert cisimlerin diş etine zarar verilmesine dikkat edilmeli ve eğer sert cisim küçükse yutulması halinde veteriner hekimine götürülmelidir.
" } ] }